“25 Kasım insanlık tarihinde kadına yönelik şiddetin yıldönümü, bir insanlık utancıdır.
25 Kasım 1960 tarihinde Dominik cumhuriyetinde tecavüz edilip öldürülen Mirabel kardeşler anısına Birleşmiş milletler tarafından ‘ Kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü’ olarak belirlenmiştir.
Kadına yönelik şiddet , cinsiyet ayrımcılığına dayalı bir insanlık suçudur. Kadın şiddeti bizim toplumumuzun da en büyük kanayan yarasıdır.
Kadına şiddetten sadece fiziksel şiddet anlaşılmamalıdır.Psikolojik şiddet ve taciz de yaygındır.
Bugün fiziksel,duygusal,psikolojik,ekonomik,cinsel şiddet tehdidi yüzünden her kesimden milyonlarca kadın baskı altında yaşıyor, toplumsal hayata daha az katılıyor, zorla evlendiriliyor ,eğitim hakkı elinden alınıyor,sakat kalıyor veya öldürülüyor.
Şiddetin temeli ailede atılıyor ve toplumca körükleniyor.İnsanlar acımasızca en yakınındakileri öldürebiliyor.
Ülkemizde 2016 yılında ulusal ve yerel gazete verilerine göre 397 kadın ve aile bireyi öldürüldü.Kadın cinayetlerinin % 85 ‘ini kocalar,sevgililer,eski kocalar ,ayrılmak istedikleri sevgililer işledi. Ülkemizde aile içi şiddet kadın ve çocuğa eşit sıklıkla görülmektedir.
2017 Ekim ayında 40 Kadın , ilk on ayda 339 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 25 kadına cinsel şiddet uygulandı.32 Çocuk ise cinsel istismara maruz bırakıldı.
İletişim araçlarında , bazı Tv dizilerinde sorumsuz söylemlerle kadına şiddet istismarın olağan gösterilmesi bu durumu insanların gözünde normalleştirmekte ve insanları duyarsızlaştırmaktadır.Ve televizyon ,Gazete haberlerinde : Antalya’da öldürdüğü karısını su kuyusuna attı.
Zorla kuzeniyle evlendirildi ,ailenin kararıyla öldürüldü.
Lise öğrencisi Helin’i öldüren erkek tüfeği 1800 liraya internetten almış.
Oğulları tarafından öldürülen kadının cenazesini yakınları sahiplenmedi.Tabutu kadınlar omuzladı.
Gün geçmiyor ki bu haberleri duymayalım.
Evde Kocaya ,işyerinde işverene ,babaevinde babaya ağabeye ‘borçlu’ sayılan kadın haklarının farkında olamıyor.
Birçok kadın Seks kölesi haline getiriliyor. Dünyada 4 milyon kadının cinsel köle olduğu , bu kadınlar üzerinden kazanılan paranın da yıllık 12 milyar olduğu acı bir gerçek.
Kadına yönelik şiddetin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması öncelikle devletin ve siyasal iktidarların tüm kurumlarıyla sorumluluk üstlenmesi , sorunun ortadan kaldırılması için gerekli sosyal politikaların yaşama geçirilmesiyle mümkün olacaktır.
Sosyal yaşamın her alanında şiddet ve sömürüyle karşı karşıya kalan kadınların ve çocukların acısını yüreğinde hisseden kadınlarımızı sevgi ve kardeşliğin egemen olduğu şiddetsiz, sömürüsüz bir dünya kurma özlemiyle birlik olmaya çağırıyorum.Saygılarımla.”
Ümran Aykut
Alanya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı